Aerobic Fitness
Аеробика, тонизираща гимнастика и фитнес тренировки за отслабване в Бургас

Диетата на доктор Бубновски

Диетата на доктор Бубновски - Изображение 1

След ужасна злополука на 22-годишна възраст Сергей Бубновски по чудо оцелява, цялото му тяло буквално е разбито, а той изпада в клинична смърт. Почти инвалид, чувствайки постоянна болка в тялото, движейки се на патерици, той получил по-високо медицинско образование в московски институт.

Разработва сам и патентова техника, с която възстановява здравето си. 

Създател на системата за алтернативна неврология и ортопедия, в която референтната точка при лечението на хронични заболявания на опорно-двигателния апарат е поставена не върху фармакологичното лечение и използване на корсети, а върху вътрешните резерви на човешкото тяло и разбирането на тялото му.

Сега милиони хора са подобрили значително здравето си поради факта, че са срещнали метода на известния лекар - Сергей Михайлович Бубновски.

 

* * *

Освен упражненията има и още два рискови фактора, без чието отстраняване трудно ще си върнем не само здравия гръбнак, но и здравето като цяло – храненето и свързания с него водно-питеен режим, и негативните емоции, пише в книгата си"Остеохондрозата не е присъда" д-р Сергей Бубновски и споделя още:

 

Диетите не водят до нищо, освен до неврози (нарушение на съня, раздразнителност, синдром на хроничната умора и пр.) и остеохондроза с всичките й прояви. Човек може да свали качествено теглото си, тоест без да изгуби мускулите, само ако използва съчетания от различни аеробни натоварвания, силови упражнения и стречинг (разтягане на мускулите) при рационално хранене. Сама по себе си диетата (освен диетите за диабетици и хора с оперирана жлъчка) по мое мнение е вредна, тъй като за претопяване най-напред отиват мускулите, които имат бърза енергия, необходима за поддържане на жизнената дейност на организма, и чак след това – мастната тъкан, която е резервна, тоест бавна енергия. При такъв подход към извайването на идеална фигура се появяват дистрофични (остеохондроза, артрози) и исхемични заболявания, свързани със съдова недостатъчност. Затова трябва да се отслабва правилно, тъй като неправилното хранене също спомага за остеохондрозата.

 

Към техниката на лечебното гладуване аз се отнасям като към лекарство. Да се прилага само в особени случаи и по лекарско предписание.

 

Принципи на рационалното хранене, които следва доктор Бубновски:

  1. Да се използват за храна само естествени продукти, непреминали обработка (плодове, зеленчуци, орехи, яйца, зърнени и пълнозърнести храни, риба, птиче и заешко месо, мляко, сирене, извара).
  2. Отказ от консервирани продукти.
  3. Да се готвят ястия, които съдържат 2-3 различни съставки. (С проста храна се живее сто години.)
  4. Да се избягват захарта и солта, да се заменят с ароматни треви, подправки, пикантни сосове; например солта може да се замени с лимонов сок или соев сос, а рафинираната захар – с тръстикова захар, мед, плодове, шоколад.
  5. Да се избягва алкохолът, особено по време на хранене. Виното и водата, употребявани заедно с храната, се натрупват в стомашно-чревния тракт и разтварят ферментите, които се отделят за разграждане на храната. Ето защо изпитият веднага след ядене чай води до затлъстяване и несмилане на поетата храна. За десерт най-добре да се яде диня или други плодове, например ябълки.
  6. Да се изключи кофеинът като възбуждащо средство. Работата е там, че често бъркаме възбудата с бодростта. Час-два след изпиването на кафето се появяват слабост, раздразнителност, главоболие. Това е стимулиращо и даже наркотично сред­ство (макар че кафеманите няма да се съгласят с мен).

 

Освен това трябва да се спазва правилен питеен режим, тоест на ден да се изпиват не по-малко от 3 литра вода (12 чаши). Аз например предпочитам обилно пиене сутрин, преди гимна­стиката (вътрешен душ), веднага след нея, преди къпане, преди хранене или 1,5-2 часа след хранене. Трябва да се пие по много. Ние се състоим от вода и колкото по-често я сменяме, толкова по-добре за организма.

 

Не признавам консервираните сокове в кутии и различните га­зирани напитки (кока-кола, пепси и т. н.).

 

Най-добрата вода е изворната или от кладенец, който познаваш. А хората, страдащи от ставни заболявания и остеохондроза, трябва да спазват стриктно това правило.

 

Ето защо само с модерните диети, без принципна промяна в начина на живот, водещ до наднормено тегло и съответно до остеохондроза, според мен не може да се постигне нужният резултат за коригиране на фигурата.

 

И още нещо. Пациентите често ме питат как да се хранят в дните на заниманията с кинезитерапия. Отговарям.

 

30-40 минути след силовите упражнения се отваря така нареченият «белтъчен прозорец», с други думи, появява се звер­ски апетит. Препоръчвам ви всяка белтъчна храна (м­лечни, рибни, месни ястия), но без да преяждате. Ако се откажете от белтъчната храна, за възстановяване на изгубената енергия ще отиде не мастната, а мускулната тъкан. И вместо възста­новяване на тялото до нормата можете да стигнете до атрофията му. Ако след занятията приемате въглехидратна храна, вместо мускулна тъкан ще се образува мастна, от което толкова много се боят желаещите да отслабнат.

 

Диетата на С. М. Бубновски

 

ЗАКУСКА И ВЕЧЕРЯ

 

Каши: елдена, просена, херкулес (овесена), оризова.

Половин чаша зърно (грис) на 2 чаши вода. Залива се с врялата вода и се вари 4-5 минути до сгъстяване. Без сол!

Добавят се:

а) лук, изпържен до златисто в олио, или соев сос (вместо сол)

б) зеленчуци (желателно пресни, може леко да се полеят с олио): зеле, цвекло, краставица, домат, морков.

 

ОБЯД

 

Извара с конфитюр или мед, нискомаслено мляко (1,5 % масленост), може филийка черен пълнозърнест хляб.

Или

Зеленчукова супа (от замразени зеленчуци), варена нетлъста риба (треска, ледена, щука) и всякакъв вид зърнена каша или гарнитура от зеленчуци.

Или

Пилешки гърди и всякакъв вид зърнена каша или гарнитура от зеленчуци.

 

Важно!

Хранене през 5-6 часа. Обилно пиене на вода – не по-малко от 4 литра дневно. В паузите между храненията се пие вода или неподсладен чай.

Веднъж седмично 24 часа се пие само вода.

Ежедневно 2 часа бързо ходене или 500 клякания. Трудна задача, но изпълнима! Едновременно с това можете да изпитате и волята си! Късмет!

 

 

Сергей Бубновски

"Остеохондрозата не е присъда"

 

ДРУГИ КНИГИ НА БУБНОВСКИ на български:

 

- 100 години активен живот, или тайните на здравословното дълголетие

- 1000 отговора на въпроса как да си върнем здравето

- Болят ме коленете. Какво да правя?

- Главоболието

- Женското здраве

- Остеохондрозата не е присъда

-------------------------------------------------

Източник:https://www.janua-98.com