Aerobic Fitness
Аеробика, тонизираща гимнастика и фитнес тренировки за отслабване в Бургас

Лимфната система - какво знаем за нея? Част II

Лимфната система - какво знаем за нея? Част II - Изображение 1

Не позволявайте лимфата да застоява!

Част II

 

ШЕСТОТО МЯСТО – ГРЪКЛЯНЪТ – това са ларингитите.

 

СЕДМОТО МЯСТО – ТРАХЕЯТА – развитие на трахеити.

 

ОСМОТО МЯСТО – БРОНХИТЕ – развитие на бронхити.

 

ДЕВЕТОТО МЯСТО – БЕЛИЯТ ДРОБ – развитие на пневмонии.

 

Това са всичките защитни бариери.

 

Човек може да блокира или да изреже всичко, но с какво след това ще отделя гной, не е ясно.

 

Защо при тези, които отделят внимание на гимнастиката обикновено с лимфната им система всичко е наред. Човекът не притежава отделно сърце за лимфосистемата, но как се създава движещият се поток от лимфа? Имаме лимфен съд, а около него мускули. Мускулите се съкращават – лимфата се изтласква, а обратно не я пускат клапаните в лимфните съдове. Но ако мускулът около лимфния съд не работи – откъде да се появи движението на лимфата?

 

Лимфната система не трябва да се нагрява, забравете за кварца за цял живот! Не трябва да се слагат никакви компреси върху лимфните съдове, по време на масаж лимфните възли трябва да се заобикалят: там живеят левкоцити и ако вие притиснете възлите, и се движите срещу посоката на потока, вие просто ще ги унищожите… Ако повредите лимфен възел под коляното – той ще оттича през целия ви живот. Има такова заболяване слонова болест – всички външни процедури няма да помогнат! Лимфата може да се почисти отвътре, но да я заставят да се движи могат само активните движения, съкращаването на мускулите – гимнастиката. Ако възлите не са задръстени с бактерии – това е принципно важно!

В главата няма лимфни възли – там има лимфни езера, от които лимфата просто изтича надолу.

 

След прочистване в лимфните възли и преминаване през 10-те етапа на "митницата, чистата лимфа (това е същата ВОДА или съкровищница, същата част от червената кръв, в която няма еритроцити) се влива във венозния канал и се смесва с венозната кръв, пречиствайки я пътьом.

 

Ако лимфните възли са запушени, нищо не попада в тях и нищо не се смесва, те започват да сълзят, защото организмът не може да пропусне през лимфния възел гнойната лимфа, той я изхвърля навън, върху кожата. И се появява екзема, невродермит, псориазис, дерматит, диатеза, фурункулеза, акне, изприщване и др.
Тези проявления зависят само от това, КОЙ живее в лимфните възли. Най-често там се откриват гъбички, на второ място глисти, на трето място бактерии, на четвърто – вируси (те са толкова малки, че не живеят в лимфата, а направо отиват в клетката). Забележете, че във всички антипсориазисни мазила присъстват антигъбични препарати, но кожата е много отдалечена от гъбичките, защото процесът на тяхното развитие се осъществява вътрешно, в тъканите.

 

И накрая – главното в живота е правилното ХРАНЕНЕ и поне някакво ДВИЖЕНИЕ, няма нищо по-важно от това!

 

ЛИМФАТА СЕ НУЖДАЕ ОТ ДВИЖЕНИЕ!

 

Кръвта се привежда в движение от мускулния сърдечен орган – сърцето, движението на кръвта по артериите и вените се осигурява от строежа на клапаните на сърцето, от строежа на сърдечната и артериалната система.

 

Лимфният поток е устроен по друг начин. Движението на лимфата е бавно и се осигурява от мускулите. Главният мускул за привеждане на лимфата в движение е диафрагмата. Тя е един вид "сърцето" ни, лимфосистемата. При физическите натоварвания и дълбокото дишане с корема, амплитудата на движение на диафрагмата се увеличава и циркулацията на лимфата се усилва, т.е. премахва се застоят.

 

При надебеляване и липса на определено физическо натоварване се получава застой на лимфата във всеки един възел. При това в междуклетъчните пространства се натрупват продукти от жизнената дейност на клетките (фрагменти от разпаднали се липиди, белтъци, шлаки и др.), които постепенно прорастват с влакна от съединителна тъкан (медиците наричат този процес фиброза). И тези клетки започват просто да гният – възникват вялопротичащи онкологични заболявания, хипертония, алергия и др.

 

Пречистването на лимфата става чрез слюнката. Слюнните жлези, които са част от лимфната система, имат изход в устната кухина и заедно със слюнката отнасят отпадъците и замърсяванията от своята система в храносмилателния тракт за по-нататъшното им извеждане от организма.

 

При стрес обикновено устата пресъхва, слюнка не се отделя, получава се застой в лимфосистемата. Тогава на човек му дават да пие вода. Но това е желателно да не се прави. По-добре е да се стимулира отделянето на слюнка чрез засмукващи движения на устните, за да се даде възможност за изход на слюнката в устата и да се правят преглъщащи движения. Може също така за усилване на отделянето на слюнка да се използва дъвка, половин час след ядене да се слага сол на върха на ножа под езика.
Трябва да се откаже вредният навик веднага след ядене да се пият напитки и да се ядат плодове за десерт. Не съхранявайте в хладилника вчерашна храна, тъй като тя (особено подгряваната) е богата на токсини, появили се от разлагането на гнилостни бактерии и след усвояването й запълва с баласт цялото междуклетъчно пространство и лимфната система в организма на човека.

 

Лимфната система е система, която лекарите слабо познават.

 

Цялата лимфа тече отдолу нагоре. Оттоците по краката, ръцете, очите, кръста и ставите – всичко това е лимфа. В организма попада бактерия, вирус или гъбичка. Какво прави лимфата? Близо до мястото на заразяване се намира голям лимфен възел, например половите пътища. Лимфовъзлите блокират разпространяването на инфекцията. Ако гонореята премине през организма и попадне в главния мозък, хората веднага биха умрели. От лимфните възли излизат лимфоцити и те пазят цялата
лигавица, уретера, влагалището. В лимфните възли всичко това се разрушава, активира и изхвърля.

 

1.

Първото място за изхвърляне на лимфа от организма е влагалището и уретера. Всичко, което е свързано с бяло течение при жените, с отделяния при мъжете, говори за това, че в организма някой живее, а лимфата изяжда този някой с цената на своя собствен живот и го отстранява.

 

2.

Вторият път за евакуация се намира в червата, в които са разположени десетки хиляди малки лимфатични възли.

 

3.

Чрез потта и подмишниците  излизат до 50 % от отровите. В днешно време хората използват дезодоранти, от които човек не се поти 24 часа. Не се потят мишниците, но се потят дланите. Освен това правят козметични операции, при които прерязват лимфните канали. Ако подмишниците са блокирани, тогава се изпотява цялата повърхност на тялото. Това говори за втора степен на поражение на лимфата. Лицето трябва да бъде относително сухо, а под мишниците трябва да тече, защото там се намира най-мощният потен колектор. На лицето има малко потни жлези.

Аденоидите са лимфни възли. Всички, които дишат през устата, имат аденоиди – увеличени лимфни възли на носа.

 

4.

Слюнните жлези са най-мощният детоксикационен орган. Чрез слюнката излиза до половин литър токсична течност. Ако при детето тече слюнка на възглавницата, това говори за сериозни проблеми на лимфната система. Ако човек или дете се изпотяват по време на сън, това означава, че имат глисти, ламблия или нещо друго. Децата не трябва да се изпотяват дори при температура 30°С.
При тях потната система е слабо развита. Ако през нощта главата на малкото дете е потна, това означава, че то е болно. При детето всичко излиза през бъбреците и червата.

 

5.

Гърлото. Хроничният ларингит или фарингит – това са лимфни възли на глътката и гърлото. При такава диагноза човек има хронична инфекция с хронични гъбички или стрептококи.

 

6.

Сливиците са най-мощният плацдарм за различни бактерии. Стрептококите винаги проникват през сливиците. Това са ангини, ревматизъм. Стафилококите не минават през сливиците. Те минават през носа.

 

Синузитът е поражение на лимфната система, а не на дихателната. В носа няма нищо, там има само отвор за въздуха и мембрани с дебелина 1 микрон. Всичко останало там е гной. Откъде се взема гнойта? От корема, от лимфата, от кръвта, от междуклетъчните пространства, а излиза през носа. Такъв е пътят на стафилокока.

 

Гъбичките никога не минават през носа. Гъбичките се отделят през най-близките органи. Ако са в краката, там и ще се отделят. Ще се спука кожата. Лимфната система никога няма да помъкне гъбичките в носа, защото няма да може да го достави. Ще повреди всички лимфни колектори. Лимфната система ще отвори кожата и ще изхвърли лимфната течност направо между палците.

 

Лимфните възли на костите никога не пропускат гъбички. Ако цялото тяло е поразено от гъбички, започват гъбични бронхити. Включват се дълбоките лимфни възли на бронхите и може да възникне бронхиална астма (тук става въпрос не за психосоматика, когато чрез болестта човек привлича внимание към себе си).

 

Възпалението на ставите – това е увреждане на лимфната система. Всички смятат, че оттоците по краката са сърдечни или бъбречни. Оттоците могат да бъдат само лимфни. Сърцето е изтощено и не може да изтласква кръвта. Но в краката се задържа не кръв, а лимфа.

 

Слонската болест е резултат от поразяване на лимфата, при което са запушени лимфните възли в слабините и течността не може да се издигне. Оттичането на ръцете е в резултат на запушване на подмишечните лимфни възли.

 

Подуването на очите – запушване на подчелюстните и лицеви лимфни възли. Това говори косвено за запушване на бъбреците. Ако бъбреците отделят по-малко течност, отколкото е нужно, тогава тя е повече в организма.

 

За функционирането на лимфната система не е достатъчно изпиването на хапче – за хората, водещи слабоподвижен начин на живот като минимум трябва да правят дихателна гимнастика, да дишат с корема, да правят поне минимална гимнастика, да се стараят повече да ходят. Това позволява частично да се ликвидира застоят на лимфната система. И още – правене на терпентинови вани и обливания или контрастен душ плюс сауна са приятели на нашата лимфна система.

 

Олга Бутакова

Превод от руски: В. Динкова
https://xenobg.com/още-веднъж-за-лимфната-система/

 

 

И кратко допълнение от biopogled.com:

 

Как да движим лимфата през тялото и да подпомoгнем лимфната система?

 

Основният начин да движим лимфата в тялото е чрез движение от всякакъв вид. Ходене, огъване, разтягане – всякакви движения ще помогнат на лимфното движение. За да я раздвижите наистина, скачайте. Скачайте нагоре, скачайте на въже или за най-добър резултат, скачайте на мини батут за 15-20 минути на ден.

От полза също ще бъде и масаж, включително самостоятелен масаж. Това ще помогне с потока и ще придвижи вискозната течност през системата. Намерете масажист терапевт, който е сертифициран в лимфния масаж.

Не забравяйте да се хидратирате добре с чиста (за предпочитане с изворна) вода. Цвеклото, ягодите и черешите стимулират лимфната система. Един здравословен хранителен режим, който се състои от 80% сурови зеленчуци и плодове, поддържа здравословна лимфна функция, както и общото здравословно състояние.

Един от най-популярните кръвни пречистватели на медицината Аюрведа, манджиста, е отличен лимфен тоник. Препоръчват се астрагал, ехинацея, хидрастис, американски лаконос или чай от корен от диво индиго. Детоксикация на кръвта, топла и студена хидротерапия, прочистване от кандида и подскачането на батут са важни компоненти за детоксикация на лимфата.

Така че станете от дивана, подскачайте и се хранете правилно, за да детоксикирате лимфната система. Това е най-малкото, което можете да направите за тази система, която работи толкова усилено, за да ви защити.

 

 

-------------------------------------

Линк към Част I: http://aerobicfitness.eu/blog/limfnata-sistema-kakvo-znaem-za-neya-chast-i.html