Aerobic Fitness
Аеробика, тонизираща гимнастика и фитнес тренировки за отслабване в Бургас

Тихата болест - остеопороза

Тихата болест - остеопороза - Изображение 1

Деветнайсетгодишната Ана се възстановявала добре от хранителното разстройство анорексия, когато изведнъж припаднала поради остра болка в кръста. Тя получила счупване на два лумбални прешлена и загубила пет сантиметра от ръста си. Причината била остеопорозата.

 

 „ОСТЕОПОРОЗА“ буквално означава „порести кости“.

Тя е наречена „тихата болест“, тъй като често няма симптоми за загуба на костната плътност, докато костите не станат толкова крехки, че внезапно напрягане, удар или падане може да причини счупване. Най–податливи на счупване са бедрата, ребрата, гръбначният стълб и китките. Хората са склонни да свързват остеопорозата с немощни възрастни жени. Случаят с Ана обаче показва, че остеопорозата може да засегне и млади хора.

 

Сериозна заплаха за здравето

 

Международната фондация по остеопороза съобщава, че „в страните от Европейския съюз на всеки 30 секунди някой получава счупване в резултат от остеопороза“. В Съединените щати 10 милиона души страдат от остеопороза, а други 34 милиона са застрашени от това заболяване поради ниска костна маса. Освен това Американските национални здравни институти съобщават, че „една на всеки две жени и един на всеки четирима мъже на над петдесетгодишна възраст ще претърпи поне веднъж в живота си счупване, причинено от остеопороза“. И няма по–добри изгледи.

„Бюлетинът на световната здравна организация“ отбелязва, че се очаква броят на счупванията вследствие на остеопорозата да се удвои по целия свят през следващите 50 години. Тази преценка вероятно е основана на очакваното увеличение на броя на възрастните хора. И все пак последствията са плашещи. Остеопорозата в много случаи води до инвалидизиране и дори до смърт. Почти 25 процента от пациентите на над петдесетгодишна възраст, които претърпяват счупване на бедрото, умират в рамките на една година след инцидента в резултат на медицински усложнения.

 

Застрашен ли си?

 

Последните изследвания показват, че наследствеността е съществен рисков фактор. Ако родителите са претърпявали счупване на бедрото, рискът от този вид счупване при децата им може дори да се удвои. Друг рисков фактор е недохранването на зародиша, което води до ниска костна плътност в детството. Към това може да добавим и възрастовия фактор. По принцип колкото повече остаряват хората, толкова по–чупливи стават костите им. Някои заболявания, като например синдромът на Кушинг, диабетът и хипертиреоидизмът (хиперфункция на щитовидната жлеза) също могат да допринесат за развитието на остеопороза.

Менопаузата при жените води до намаляване на естрогените, които запазват костната маса. Това е причината, поради която почти четири пъти повече жени отколкото мъже страдат от остеопороза. Недостигът на естрогени вследствие на оперативно отстраняване на яйчниците на жените може да доведе до преждевременна менопауза.

Рисковите фактори, допринасящи за остеопорозата, които човек може да промени, включват навиците за хранене и начина на живот. Менюто с ниско съдържание на калций и витамин D може да доведе до разрушаване на костите. Прекалената консумация на сол може да увеличи риска, тъй като увеличава отделянето на калций от тялото. Неумерената употреба на алкохол, която често е придружена от нездравословно хранене, също допринася за загуба на костна маса.

Както беше споменато в началото на статията, Ана страдала от остеопороза вследствие на хранително разстройство. Това разстройство довело до недостатъчно хранене, намалено тегло и дори до липса на менструация. В резултат на това организмът ѝ престанал да произвежда естрогени, което довело до отслабване на костите ѝ.

Допълнителен фактор, водещ до развиването на остеопороза, е заседналият начин на живот. Пушенето също е важен рисков фактор, тъй като може да намали костната минерална плътност. Според Световната здравна организация около едно на всеки осем счупвания на бедрото се дължи на пушенето. Изследванията показват обаче, че когато човек спре да пуши, загубата на костната плътност и рискът от счупване намаляват.

 

Предпазване от остеопороза

 

Предпазването от остеопороза трябва да започне през детските и юношеските години. Тогава човек изгражда 90 процента от общата си костна маса. Калцият, важен елемент за изграждане на силна скелетна структура, се натрупва главно в костите. Някои от основните източници на калций са млякото и млечните продукти, като например киселото мляко и сиренето, консервирани сардини и сьомга (ядени с костите), бадеми, овесено брашно, сусамово семе, тофу и тъмнозелени листни зеленчуци.

За усвояването на калция от организма е необходим витамин D. Този витамин бива произвеждан в кожата при излагане на слънчева светлина. Мануел Мирасу Ортега, доктор по вътрешна медицина и член на Мексиканската асоциация за костния и минералния метаболизъм, казва: „Слънчевите бани за десет минути на ден допринасят за предпазването от остеопороза, тъй като осигуряват около 600 единици витамин D.“ Този витамин се намира и в някои храни, като например жълтъка на яйцето, соленоводната риба и черния дроб.

Правенето на физически упражнения е много важно за предпазването от остеопороза. По време на детските и юношеските години упражненията помагат за увеличаване на костната маса, а в напреднала възраст предотвратяват загубата ѝ. Най–много се препоръчват антигравитационните упражнения и упражненията за издръжливост, при които мускулите се борят срещу гравитацията или други сили, без да пренатоварват костите и ставите. Ходенето, изкачването на стълби и дори танцуването са прости, но резултатни антигравитационни упражнения.

Профилактиката несъмнено може да допринесе за борбата с тази тиха болест. Както разбрахме, възможно е това да изисква промяна на навиците за хранене и начина на живот, за да бъде запазена костната маса и да бъде увеличена здравината на костите. Вярно е, че на повечето хора, които водят заседнал начин на живот, може да им е много трудно да направят промяна. Но само каква полза извличат онези, които полагат усилия в тази насока! Освен другите неща те може да избегнат да са сред милионите хора по света, които страдат от остеопороза.

 

И нещо интересно:

Британски учени препоръчаха да скачаме по шест минути седмично за здрави кости, съобщи в. "Дейли мейл".

Само 30 подскока три пъти седмично могат да предотвратят остеопорозата.

Това укрепва достатъчно мускулите, за да предотврати изтъняването на костите, което настъпва с годините.

Д-р Галин Монтгомъри от университета на Манчестър е тествал упражнението с 14 жени на по 50 години.

"Тези движения са наистина лесни и могат спокойно да се правят в къщи. Често ходенето не е достатъчно за здрави кости. Надяваме се, че резултатите ни ще насърчат повече жени да правят упражнения за укрепване.

Най-голяма полза е имало от упражненията, при които се скача от полуклекнало положение, като ръцете са повдигат нагоре, и при скачане от височина 20 см.

Изследователите не са измервали плътността на костите, но натоварването при стъпването на земята е било значително. Като се комбинира с напрежението на мускулите, измервано с електроди, то е достатъчно за укрепване на костите.

Според д-р Монтгомъри ефектът от подскоците е равен на увеличаване на костната плътност с 2 процента годишно.

Повече от 20 процента от жените, навършили 50 години, имат остеопороза.

 

----------------

Източници:wol.jw.org; monitor.bg.