Aerobic Fitness
Аеробика, тонизираща гимнастика и фитнес тренировки за отслабване в Бургас

Вече си на 50? Понякога животът едва сега започва!

Вече си на 50? Понякога животът едва сега започва! - Изображение 1

Много хора посрещат петдесетгодишния си юбилей с тъга и чувството, че след него животът става друг, че след него не могат да очакват нищо. Това е валидно особено за жените, които се отдават единствено на внуците си.

Вярно е, че към петдесет години се натрупват някои обстоятелства, които ни вгорчават живота и самочувствието.

Как да се справим с тях, така че да продължим да живеем пълноценно и да се радваме на здраво и активно дълголетие. Разбира се хубаво е да се сетим за някои неща по-рано, но трябва да приемем реалностите.

85% от жените посрещат юбилея си с излишни килограми!!!

Това е от основните причини да ни се намали самочувствието.

Защо става така и как да си върнем формата?

След 30 години се забавя обмяната на веществата – с 10% за всяко десетилетие!

И със същите 10% за 10 години се увеличава теглото. Дори при идеално балансиране на храненето и физическите натоварвания – енергоприхода да е идеално равен на енергоразхода – за сметка на забавянето на обмяната между 20 и 50 години могат да се натрупат 15 кг на пръв поглед от нищо. Като се прибавят няколко килограма натрупани около бременности и кърмене, още няколко килограма натрупани около настъпването на климакса, към 50 години прибавката към теглото може да бъде значителна.

 

При хормоналното преустройство на организма процесът на натрупване на мазнини става по-активен.

Но това си има и с

воите малки плюсове. Когато яичниците приключват със своята дейност, отговорността за изработването на женски полови хормони се поема от мастната тъкан, която ги изработва от тестостерон /тук мъжете със затлъстяване са много онеправдани/. Това позволява на жените да запазят своя сексапил.

У по-закръглените жени рискът за появата на остеопороза е по-нисък. Но, уви, болестите предизвикани от увеличаването на мастната тъкан са доста повече: захарен диабет втори тип, атеросклероза със сърдечно-съдови усложнения, повишено кръвно налягане, проблеми с черния дроб и ставите. За това да не се обръща внимание на възрастовата прибавка към килограмите не е правилно.

Трябва спешно да промените начина си на хранене! 

Най-добре и безболезнено това става, ако след 30г. на всеки пет години преосмисляте хранителния си режим. Но ако сте пропуснали да направите това и сега не е късно.

 

Никога не е късно да направите нещо за себе си!!!

 

Спрете да преяждате! Нормализирайте храненето си като намалите количеството на храната, хранете се редовно и по малко, увеличете зеленчуците, намалете хляба и солта. Избягвайте много мазните, много сладките и тестени храни. Избирайте по-качествена храна, изхвърлете от менюто си фаст-фууда.

 

Към 50 години се променя и начина ни на живот. Децата са отгледани, кариерата е направена /в повечето случаи/.

Ако сме спортували, сега за спорт отделяме по-малко време и сили. Струва ни се, че вече е минало времето за това. Всекидневните дела ги вършим по-бавно и без да бързаме. Това е добре за тях, но за килограмите не е, защото енергията не се изразходва така интензивно като в младостта, когато сме се стремили всичко да успеем. А най-лошото е, ако останалото ни свободно време го запълваме с похапване.

А активното движение е прекрасен начин да забързаме обмяната.

Ако организмът няма нужда от повече енергия в момента и обмяната няма да посегне към енергийните запаси, каквито и „чудо-хапчета” да намерим.

 

Използвайте всяка възможност за активно движение – бързо ходене, скандинавско ходене, бягане, каране на велосипед, плуване, гимнастика, съобразено с вашето здравословно състояние. Това са идеалните натоварвания, които ще помогнат да се справите с килограмите, да подобрят състоянието на ставите и сърдечно-съдовата система.

 

Още една причина за натрупване на килограми след 50 г. е психологическата.

В тази възраст намаляват чувствата, желанията, страстите. Струва ни се, че всичко в живота вече се е състояло и не можем да очакваме нищо. Пада жизненият тонус. Ниското ниво на социална активност води до снижаване на настроението и самооценката. Това е стрес, с  който много хора се борят с ядене.

 

На практика всичко може да бъде иначе.

 

На децата и работата е дадено всичко.

Идва времето да се занимаем със себе си.

Но именно да се занимаваме - да продължаваме да учим, да търсим новото, нови приятели, нови хоризонти, ново хоби.

Тогава няма да ни се налага да потискаме стреса с храна.

А това е най-добрият начин да поддържаме и мозъка си в добра форма.

Успех!

 

------------------------------------------

Източник: vitasportmedika.com