Aerobic Fitness
Аеробика, тонизираща гимнастика и фитнес тренировки за отслабване в Бургас

Загрявка

Загрявката преди тренировка е нещо като сутрешното кафе за страстните любители на напитката - ако се пропусне, нещата не тръгват на добре!:) 

Но, ако трябва да сме сериозни - загравката е един от най-важните компоненти за една добра тренировка, тъй като на нея се базира ефекта, който самата тренировка дава върху нас.

За съжаление, когато става въпрос за загрявка или тя се претупва на "бърза ръка", или се чуват мнения, подобни на: "О, това е загуба на време, не си падам много". И такива хора обикновено не правят връзка между тренировка със и без загряване, причини за ниска резултатност от тренировката или евентуални крампи, навяхвания, изкълчвания или други болежки и контузии. Повечето от тях бързо се уморяват, или имат чувството, че ще им "изкочи сърцето" още в първия половин час на тренировката.

 

Какво се случва по време на загрявката и защо ни е толкова важна?

 

Целта е да се повиши температурата на тялото, чрез стимулиране на притока на кръв и кислород до мускулите и да ги подготви за предстоящото натоварване. Освен това леко се забързва сърдечния ритъм, подготвя се централната нервна система, постепенно се подобрява координацията между отделните части на тялото.

 

Условно загрявката може да се раздели на обща (лека, за цялото тяло) и специфична, ако сме спортисти, специализирани в даден спорт, или ако имаме намерение да тренираме конкретна мускулна група.

За нас, като любители, общата загрявка е напълно достатъчна, ако не я пропускаме или претупваме, отделяме й не по-малко от 15-на минути и я правим всеки път с ясното съзнание, че това е най-краткия път към ползотворната тренировка.

 

Важно: Файловете със загрявката са от 2 части (с общо 15 упражнения) в удобен за принтиране А4 формат!